Prvi put u historiji BiH: Džuma-namaz bez vjernika

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine prati instrukcije nadležnih državnih organa u svrhu suzbijanja novog soja koronavirusa (COVID-19), koja je zahvatila cijeli svijet, pa i Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina ne pamti kada je džuma-namaz, zbog određenih okolnosti klanjan bez vjernika, ali danas se, zbog pandemije, džuma klanjala sa vrlo ograničenim brojem vjernika u džamijama. Namazu su prisustvovali samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

Petak bez uobičajenih gužvi prije i poslije džuma-namaza, tihi glasovi mujezina predstavljaju tužnu sliku za sve vjernike, dok se s druge strane pokazao izuzetno dobar znak odgovornosti i odnosa prema novonastaloj situaciji svih ljudi i institucija.

Poruke upućene iz svih džamija u BiH bile su jedinstvene, da vodimo računa o sebi i o svojoj svakodnevnoj higijeni, da se pridržavamo svih uputstava ponašanja u ovoj situaciji,  a upućena je i dova Allahu dž.š. da nam pomogne u ovom iskušenju, te da iz njega izađemo jači i bolji ljudi. (M. Dizdarević)