Krizni štab Grada Zenica: Ako treba uvest ćemo policijski sat

Održana je sjednica Kriznog štaba Grada Zenica. Na prijedlog gradonačelnika ubrzo će biti pripremljena i donesena odluka o subvencioniranju zakupnina vlasnicima štandova i boksova na zeničkoj pijaci.

Cijena zakupnina bit će umanjena za 50%. Također svi mehanizmi i službe stavljeni su u funkciju prevencije širenja korona virusa, a gradonačelnik je pozvao sve građane još jednom da striktno poštuju naredbe Kriznih štabova svih nivoa.

„Jedino od ovog virusa vas može spasiti vaša samodisciplina. Bez potrebe ne napuštajte domove, pandemija se tek očekuje. Grad ima dovoljno sredstava za potrebe građana, nema razloga za paniku, ali oprez je preporučljiv do maksimuma. Ako bude potrebe uvest ćemo i policijski sat“, istakao je gradonačelnik.

„Službenici PU Zenica pored redovnih poslova koje rade, nadziru i mjere koje su naložene od svih nivoa. Pratimo i obilazimo osobe kojima je izdato rješenje o samoizolaciji, i moram istaći da se velika većina pridržava i poštuje sve naredbe“, kazao je nakon sastanka Admir Gazić, načelnik Policijske uprave Zenica.

I ovom prilikom je podsjećeno na važnost lične higijene u prevenciji zaraze. Dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, direktorica JU Dom zdravlja Zenica ukazuje na redovno provjetravanje prostorija i poštivanje socijalne distance.

„Upotreba sredstava lične zaštitne opreme, kao što su maske i rukavice se ne preporučuje zdravom građanstvu. Posebno rukavice, jer se ne znamo ponašati u takvim uslovima i daje lažnu sliku sigurnosti, korištenim rukavicama diramo dijelove tijela i predmete koje koristimo, a na taj način prenosimo i prljavštinu i zarazu. Voda i sapun su na prvom mjestu a nakon toga dezinfekciona sredstva“, zaključila je dr. Sarajlić-Spahić. (Sanel Hasanović)