Koliko su radnici zaštićeni od korona virusa u ArcelorMittalu, Preventu, Rudniku…

Zanimalo nas je koliko se izdatih naredbi o ograničenom okupljanju i dezinficiranju prostorija, te zaštiti radnika od korona virusa pridržavaju veliki privredni subjekti, poput Arcelor Mitala, Preventa, Rudnika.

Iz službe za komunikacije i korporativnu odogovornost kompanije Arcelor Mittal obavijestili su nas o nizu mjera koje su poduzeli na zaštiti radnika od koronavirusa.

Svi fizički kontakti svedeni su na minimum, restoran ne radi, dijele se suhi obroci, uveden je veći broj autobusa kako bi radnici imali tokom prijevoza u krugu kompanije socijalnu distancu, vrše distribuciju po 1000 mg dnevno vitamina C svim radnicima. Također, prema riječima Alene Kahrimanović iz pomenute službe sva službena putovanja su otkazana, kao i posjete Kompaniji, osim hitnih izuzetaka, nabavljeni su beskontaktni toplomjeri za vozače koji u reduciranom broju ulaze na kapije s kamionima robe, kao i za sve ostale radnike, nabavljeno je oko 1 500 maski, a u procesu je nabavka još 4 000. Sve zgrade se dezinficiraju na dnevnoj bazi, agencija za dezinfekciju dostupna od 07:00 do 19:00 sati.  Osigurane prstorije za izolaciju u svakom pogonu, radnici koji to mogu rade od kuće. I u Prevent grupaciji u BiH čiji proizvodni pogon u Zenici ima oko 1000 radnika i radnica kažu da su poduzeli potrebne mjere.

„Prevent grupacija podzima sve mjere kako bi prije svega zaštitila zdravlje i radna mjesta za sve uposlenike. Između ostalih mjera prevencije redovno se vrši dezinfekcija svih proizvodnih pogona, te je već i ranije stupila na snagu mjera o zabrani službenih putovanja i strogo se prate upute federalne Civilne zaštite. Za sve poslove koje je moguće tako realizirati omogućen je rad od kuće, a pojačane su i higijenske mjere na svim proizvodnim lokacijama. S obzirom na to da se situacija na globalnom tržištu iz sata stalno mijenja mi smo stalnom kontaktu sa našim kupcima i pratimo kompletan lanac snabdijevanja kako bi adekvatno prilagodili i organizovali proizvodni proces o čemu ćemo javnost i naše uposlenike blagovremeno obavijestiti“, kazala je za portal Zenicainfo.ba Aida Salkić, PR menadžerica Prevent grupaciji u BiH.

Aida Salkić, PR menadžerica Prevent grupaciji u BiH

Iznimno nam je važno zdravlje naših radnika, ali i zadržavanje radnih mjesta, pa apeliramo na Vladu Federacije da hitno donese konkretne mjere podrške privredi pogođenoj novonastaloj situaciji zbog pandemije, dodaje Salkić. Iz RMU Zenica do zaključena ovog teksta nismo dobili odgovor na naš uput, ali smo doznali da je formiran Krizni štab koji svakodnevno zasjeda. (A.H.)