Ograničen rad ugostiteljskih objekata i kladionica na području Zenice

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona danas je donio naredbu o zabrani rada ugostiteljskih objekata u vremenu od 18 do 9 sati. U zatvorenim  prostorima i mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, obavezna je razdaljina od jednog metra. Krizni štab nalaže svim objektima, u kojima se okuplja veći broj ljudi, provođenje svih propisanih higijenskih mjera, te donio zabranu javnih okupljanja. Naredba je će biti na snazi do daljnjeg, saopštio je Krizni štab za praćenje korona virsua.

Na području Zeničko-dobojskog kantona nema novozaraženih korona virusom, a u izolatoriju Kantonalne bolnice su tri pacijenta, koji su ranije testirani pozitivno.

Ministar zdravstva, dr Adnan Jupić je potvrdio i da su rezultati testiranja pacijenata iz Žepča i Olova na korona virus negativni, te da se trenutno čeka na nalaz brisa jedne osobe iz Tešnja.

Ministar zdravstva je izrazio zadovoljstvo stanjem u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona, dodajući da se nedostatak zaštitne opreme u domovima zdravlja nastojati riješiti, mada je do te opreme teško doći, s obzirom na stanje na svjetskom tržištu.

Na području Zeničko-dobojskog kantona policija nadzire osobe koje su po dolasku iz inostranstva podvrgnute mjerom obavezne 14-dnevne samoizolacije. Iz MUP-a podsjećaju da će službenici policije obavljati obilaske, te da su za one koje ne zateknu kući predviđene kazne.

Krizni štab je danas donio naredbu o redukciji radnog vremena za ugostiteljske objekte i kladionice na području Zenice, na vrijeme od 9 ujutro do 6 popodne.

Direktor Kantonalne bolnice, dr Rasim Skomorac, potvrdio je da je ova ustanova za potrebe mogućih hirurških i drugih intervencija kod osoba zaraženih korona virusom, osposobila dio Odjela oftalmologije i dodao da se očekuje nabavka još tri respriratora, sanitetskog vozila i mobilnmog rentgen aparata. Za ovo je Vlada Zeničko-dobojskog kantona već odobrila potrebna sredstva. (Stanja Stević)