Krizni štab ZDK izdao preporuke osobama starije životne dobi

Krizni štab/stožer Federacije Bosne i Hercegovine i Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona izdali su preporuke koje se odnose na penzionere, osobe starije životne dobi, koji spadaju u rizičnu grupu ljudi, zbog pandemije koronavirusa COVID-19.

Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva izdao je preporuku osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza i slično. Iste preporuke upućene su i iz Saveza udruženja penzionera ZDK.

„Penzionerima smo preporučili da se strogo pridržavaju uputa Kriznoga štaba Federalnog ministarstva zdravstva i molimo ih putem medija i sredstava obavještavanja, da se sklone sa svih ulica, boravak vani reduciraju iz razloga što su oni najugoženija kategorija po pitanju navedenoga virusa“, rekao je za RTV Zenicu Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Uprkos preporukama na zeničkim ulicama, u bankama i javnim mjestima danas smo mogli vidjeti značajan broj penzionera. Ovakvim ponašanjem osobe starije životne dobi direktno ugrožavaju svoje, ali i zdravlje drugih ljudi, te se izlažu zarazi koronavirusom. U slučaju zaraze, posljedice objašnjava dr. Alis Kozica, epidemijolog.

„Virus je opasan za penzionere jer su oni ta rizična grupa. Pošto se virus jako brzo prenosi, trebali bi da se pridržavaju preporuka koje se odnose na mjere ne kretanja, te da izbjegavaju javna mjesta“, rekao je dr. Alis Kozica, epidemiolog.

Zbog navedenog, još jednom se apeluje na osobe starije životne dobi da reduciraju svoja kretanja na javnim mjestima. (Ajna Nikontović)