Žena sa korona virusom bit će smještena u izolatorij u Zenici

Ženska osoba mlađe dobi iz Zenice, kod koje je juče testiranjem utvrđen korona virus bit će smještena u izolatorij Stacionara ili na Infektivni odjel Kantonalne bolnice, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, saopćio je dr. Ednan Drljević, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK u pauzi jutrošnje sjednice.

Radi se o petom slučaju zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini, a prvom u Federaciji BiH.

Još dva člana porodice ove ženske osobe, koja se vratila iz Italije, bit će pregledani i podvrgnuti proceduri testiranja.

“Krizni štab na nivou ZDK je u pripravnosti i spreman je odgovoriti na sve izazove u vezi pojave korona virusa,pri čemu je u stalnim kontaktima sa kolegama u Sarajevu i Tuzli”, kazao je dr. Drljević.

Ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba, dr. Adnan Jupić je istakao da je zdravstveni sektor do sada odgovorio zadacima, te da se kontinuirano prati situacija i poduzimaju neohodne mjere.

Ukazao je da nema mjesta panici, situacija je trenutno pod kontrolom i najvažnije je da se građani pridržavaju uputa nadležnih u zdravstvu provodeći higijenske mjere samozaštite.
(Šerif Babić)