Uplaćena sredstva za plaće, tople obroke i sve doprinose radnika JKP Zenicatrans – prevoz putnika

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas Zaključak kojim se Javnom komunalnom preduzeću “ZenIcatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica odobrava isplata 540.000 KM na ime isplate zaostalih bruto plaća radnika ovog preduzeća.

Na taj način, ispunjeno je obećanje Gradske uprave i Gradonačelnika da će svim radnicima JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica biti isplaćeni lični dohoci za oktobar, novembar i decembar 2019. godine sa naknadama za topli obrok i svim doprinosima.

“Kao odgovorna Gradska uprava na čelu sa mnom kao gradonačelnikom ovakvo rješenje nudili smo i prije pet mjeseci. Nažalost, Sindikat je iz samo njima poznatih razloga to odbio. U međuvremenu, sindikalno vodstvo je na nagovor SDA, 31. decembra 2019. godine blokirao preduzeće, što će se uz krađe, pljačke, tužbe, štetne poslovne ugovore i šta se sve još nije dešavalo u Zenicatransu unazad 20 godina, pokazati kao koban potez za definitivan slom preduzeća. Gradska uprava je u 2019. godini u dva navrata kao spas za preduzeće predlagala osnivanje Gradskog javnog preduzeća Autobuska stanica i stajališta, a jednom smo nudili i da spas potražimo u javno – privatnom partnerstvu. Opet, moram kazati nažalost, Sindikat je uz podršku većine u Gradskom vijeću odbio te prijedloge i doveo je preduzeće u kolaps, a blokirajući autobusku stanicu jedno vrijeme izazvao je haos koji je nanio štetu preduzeću ali i svim građanima. Napominjem da je ova Gradska uprava za svoga mandata, isplatila sve doprinose i plaće uposlenim u preduzeću i sanirala dio ranijih dugova. Sav dug koji je ugušio preduzeće nastao je mnogo prije dolaska mene na poziciju gradonačelnika”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.