„Kreirajmo zajedno, učimo zajedno“ naziv je radionice održane u Zenici

Inkluzivna radionica na temu „Kreirajmo zajedno, učimo zajedno“, održana je danas u Zenici u organizaciji Muzeja grada Zenice, Muzeja Hercegovine iz Trebinja i Balkanske mreže muzeja.

Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a učesnik u projektu je i Javna ustanova Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK. Štićenici ovog centra i učenici Osnovne škole Vladimir Nazor bili su učesnici današnje radionice.

Po riječima Lejle Agić, muzejskog pedagoga iz Zenice, pored izrade konkretnih predmeta, cilj radionice je podizanje svijesti o pravima osoba sa invaliditetom na zaposlenje i ravnopravno uključivanje u svakodnevni život.

“Trenutno se nalazimo na radionici šivanja. Osmislili smo cekere koje djeca sa poteškoćama u razvoju zajedno kreiraju, i šivaju sa djecom iz Osnovne škole Vladimir Nazor. Velika prednost ovog projekta je što su u pitanju inkluzivne radionice i u njima ne razdvajamo djecu”, kazala je Agić.

„Cilj projekta je i razmjena iskustava među muzejima iz Zenice i Trebinja. Oni dolaze nama na naše radionice i mi na njihove. Mi imamo saradnju sa udruženjem „Sunce nam je zajedničko“ koje okuplja djecu i odrasle sa posebnim potrebama i redovnim osnovnim školama iz Trebinja. Na prošloj radionici tema su bili golubovi pismonoše, a na narednoj ćemo raditi sa tekstilom. Mislim da su ovakvi projekti izuzetno važni za muzejsku pedagogiju u BiH“, ističe Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine iz Trebinja.

Do kraja projekta biće organizovane po tri radionice u Zenici i Trebinju. (Danko Travar)