Na uvoz vode BiH prošle godine potrošila 171 milion KM

Stanovnici BiH lani su popili 189.198 tona vode iz uvoza ukupne vrijednosti 171,176 mil KM, što je više za 16,79 miliona maraka ili skoro 10% u odnosu na godinu ranije.

Pokazali su to podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je u prošloj godini izvezeno 110.356 tona vode odnosno oko 10.000 tona manje u odnosu na 2018. godinu.

Pod uvozom i izvozom vode iz BiH, kako su objasnili u UIO BiH, podrazumijeva se prirodna ili vještačka mineralna voda, te gazirana voda bez dodatnog šećera ili nekog drugog sladila ili aroma, kao i mineralna i gazirana voda sa dodatnim šećerom ili drugim sladilima.

– Najviše vode na police domaćih marketa stiglo je iz okruženja, odnosno iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, te iz Francuske i Njemačke – kazali su u UIO BiH.

Prema njihovim podacima, flaše domaće vode uglavnom su plasirane na tržište Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Švajcarske. Ekonomista Zoran Pavlović kaže da domaći proizvođači nemaju podršku nadležnih ministarstava u BiH, zbog čega ne mogu da se izbore sa konkurencijom.

– Uvoznici se često igraju i sa cijenama, tako što robu iz inostranstva na tržište BiH plasiraju po nižim cijenama u odnosu na naše proizvode, a to im omogućava podrška zemalja iz koje dolaze. Apsurdno je da BiH, zemlja bogata izvorištima pitke vode, ne izvozi koliko bi trebalo – rekao je Pavlović.

Dodao je da veliki problem i marketing, za koji domaći proizvođači vode, takođe, nemaju dovoljno novca.

– Dobrom marketinškom kampanjom bi sigurno skrenuli pažnju na svoje proizvode – istakao je Pavlović. S druge strane, kaže on, u BiH još nije u dovoljnoj mjeri razvijen kult potrošnje domaćih proizvoda.

Trend prevelikog uvoza vode iz inostranstva nastavljen je i ove godine o čemu svjedoče podaci Uprave za indirektno oporezivanje prema kojima je u januaru na tržište BiH stiglo 12.540 tona vode u vrijednosti od 11,58 mil KM. Istovremeno, iz BiH je izvezeno 2.702 tone vode u vrijednosti od 2,088 miliona maraka.
Indikator.ba