Prolab: “Prvi korak naprijed”, vizija novootvorene laboratorije u Zenici

U Zenici je otvorena nova privatna zdravstvena ustanova. Riječ je o laboratoriji Prolab koja pruža sve laboratorijske usluge, među kojima su i one, koje do sada nisu bile dostupne pacijentima u Zenici.

Sve se više ljudi obraća i obraćaće se u budućnosti za zdravstvene usluge privatnom sektoru, koji je, kaže direktor firme Diamedic, koja je glavni razvojni partner laboratorija Prolab i distributer kompanije Siemens Healthineers Dubravko Barbarić. Napominje i da su privatni i državni zdravstveni sektor izjednačeni pred zakonom. O važnosti javno-privatnog parnerstva govorio je tokom današnje ceremonije otvaranja ove zdravstvene ustanove i kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić.

„Mi smo se odlučili za koncept da po najnižim mogućim cijenama sa što većim brojem korisnika, koji će nam omogućiti te niske cijene, do najbrže moguće i najkvalitenije laboratorijske usluge. Usluge Prolaba potvrđene su, među ostalim, i kroz međunarodnu kontorlu kvalitete. Ovo je treća u nizu laboratorija i prva izvan Sarajeva, širićemo se i prema Mostaru, a u Sarajevu planiramo otvaranje malih poliklinika primarne zdravstvene zaštite i internističkih ordinacija. Zato je moto našeg koncepta „Prvi korak naprijed“, kazao je Dubravko Barbarić.

Prvi korak u bilo kojem medicinskom tretmanu jeste upravo laboratorijska dijagnostika. U Sarajevu je u prošloj godini zabilježeno više od 40.000 posjeta Prolab laboratorijama, među kojima su bile i posjete pacijenata iz Zenice.

„Radi se o širokoj paleti biohemijskih, imunohemijskih, mikrobioloških i hematoloških analiza“, napomenula je voditeljica “Prolaba” u Zenici Mirela Telaković, inžinjerka medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Mladom timu Prolaba u Zenici, u području stručnog nadzora, pomagat će ugledni profesor Jozo Ćorić. Osim pristupačnih cijena laboratorijskih usluga koje su, kao svojevrsna preventiva, ključne ka ostvarenju zdravog i kvalitetnog života vizija “Prolaba” je i biti uz sportiste. Finalizirana je i saradnja sa zeničkim košarkašima.

„Biće nam generalni sponzori do kraja tekuće sezone, dakle za naredna četiri kola regularnog dijela prvenstva, kao i za Play-off sponzorstvo od strane firme Diamedic, odnosno poslovnice Prolab u Zenici. Zahvalni smo i sretni što imamo tako respektabilnog sponzora da nosimo na dresovima. Mislim da će to biti veliki podstrek za naš daljni rad, odnosno za krajnji cilj, a to je plasman u elitni rang košarkaške lige BiH“, kazao je za ZenicaInfo.ba Goran Bulajić, predsjednik OKK Čelik.

Laboratorija ProLab nalazi se na adresi Štrosmajerova 11 u naselju Mokušnice.
(Alma Huskić)