Stanar Biznis inkubatora Zenica “GreenPowerSolutions” najavljuje proslavu prve godišnjice i nova zapošljavanja

Biznis inkubator Zenica mjesto je razvoja malih i srednjih preduzeća koji je Grad Zenica osnovao davne 2004. godine. Svoje prve stanare dobio je 2006. godine kada su okončani svi radovi i pripreme prostora i ambijenta neophodnog za početak poslovanja onih koji počinju realizaciju poslovnih ideja.

Ovo je mjesto gdje se ideje pretvaraju u djela, gdje san postaje java, gdje mala preduzeća prave svoje prve korake i postepeno rastu, a u tome im olakšava subvencionirana cijena stanarine, savjetodavna pomoć, brojni poticaji i prilike za apliciranje na grant sredstva koja su namijenjena upravo razvoju onih koji su tek počeli.

Jedno od takvih preduzeća je Green Power Solutions d.o.o. Zenica koje je svoje mjesto u Biznis inkubatoru Zenica dobilo 04. marta 2019. godine, a na čijem je čelu Sabir Čamdžić (38), direktor.

Osnovna djelatnost preduzeća su inžinjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje. Osim toga bave se montažom svih vrsta elektroopreme, automatike i pripadnih sklopova, bravarskim i građevinskim radovima.

„Naše preduzeće se bavi montažom opreme industrijske automatike. Kako uz te poslove često dolazi montaža opreme, bravarski poslovi i neki prateći građevinski poslovi osposobljeni smo i za to. Ukoliko je u nekom projektu potreban obim koji mi ne možemo sami, nemamo opremu ili nismo osposobljeni, rado angažujemo druge firme koje to mogu zajedno sa nama izvršiti“, rekao je Sabir, čije preduzeće trenutno upošljava 6 radnika.

„Broj uposlenih prilagođavamo obimu ugovorenog posla. Tokom marta planiramo uposliti još 5 radnika“, ponosan je Sabir koji napominje da je često mijenjao radna mjesta zbog niske plate i radnog vremena, te se za osnivanje preduzeća odlučio kako bi kreirao radno mjesto sebi i drugima.

„Odlučio sam se za Biznis inkubator jer su za registraciju preduzeća bile neophodne prostorije, a to mi je bilo najbrže, najjeftinije i praktično rješenje, te lokacijski vrlo pristupačno. Kada je riječ o podršci od strane Agencije ZEDA i Grada Zenice, naša očekivanja su ispunjena. Volio bih da je bilo više pomoći u nabavci sredstava za rad, opreme i zapošljavanja. Prošle godine smo se prijavili za podsticaj Grada Zenice, ali ga nismo dobili“, rekao je Sabir najavljujući proširenje poslovanja u okviru iste djelatnosti ali napominjući da većinu usluga pružaju na terenu, te da će im prostor koji koriste u Biznis inkubatoru Zenica, još neko vrijeme biti zadovoljavajući.

U svijetu biznisa, iz dana u dan, javljaju se različiti problemi i prepreke. Sabir nam je otkrio šta je to što upravo njegovom preduzeću pričinjava poteškoće, te na koji način ih prevazilazi.

„Teško je angažovati kvalitetnu radnu snagu sa iskustvom, jer takvi radnici opravdano očekuju da budu adekvatno plaćeni. Mi im to nismo u mogućnosti platiti ako nemamo ugovorenih kvalitetnih poslova. Istovremeno, nismo u mogućnosti ugovoriti obimne ili zahtjevne poslove, ako nemamo adekvatnu radnu snagu. Tako da naši uposlenici, većinom pripravnici, stiču iskustvo, a mi u skladu s tim prihvatamo obimnije i složenije poslove. Sve plate i doprinosi radnicima su isplaćeni na vrijeme, bez dana kašnjenja i bez podizanja kredita. To dovoljno govori kako odgovorno pristupamo našim uposlenicima, koji su naše najveće blago. Težimo povećati plate tako da naši uposlenici i ne pomišljaju na odlazak u inostranstvo. To planiramo ostvariti ugovaranjem kvalitetnijih i bolje plaćenih poslova. Povećanje obima posla nam je tek poslije toga na redu“, ponosan je Sabir koji će zajedno sa svojim timom težiti ka tome, da bude jedno od preduzeća koje će biti primjer ugodnog ambijenta za one koji tu rade i svakako zadovoljstva onih koji koriste njihove usluge.

„Svoje preduzeće vidimo u obimu od 20 uposlenih, kvalifikacione strukture uglavnom mladih VKV majstora. To ćemo ostvariti u saradnji sa projektantskim i nadzornim kompanijama elektro i mašinske struke u montaži novih industrijskih postrojenja, obnavljanju i održavanju postojećih. Time želimo doprinijeti razvoju naše domovine Bosne i Hercegovine. Želimo i dati doprinos korektnom angažovanju radnika i pokazati da i radnici i direktori mogu biti adekvatno plaćeni, a ne da pojedinci izrabljuju većinu“, naglasio je Sabir.

GreenPowerSolutions možete pronaći u Biznis inkubatoru Zenica, u Poslovnoj zoni Zenica 1, na adresi Zmaja od Bosne bb. Također, možete ih kontaktirati na email: sabir1.gps@gmail.com, azra.gps@gmail.com, tel./fax. +38732 220 022 ili mob. +38762487687.

Iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, stanari u Biznis inkubatoru Zenica se smjenjuju. Jedni dolaze, rastu, razvijaju se i nastavljaju poslovanje po tržišnim uslovima, razvijeni i spremni za borbu s konkurencijom, neki od njih ne uspiju s prvobitnom idejom pa se odluče pokušati opet jednom ili dva, tri puta s novom idejom i više enrgije, zavisno koliko su spremni boriti se za ono što žele. Upravo na taj način, jedni odlaze, drugi dolaze i kreću u nove poslovne pobjede. Već sljedeće sedmice predstavljamo nekog drugog stanara zeničkog Biznis inkubatora.