Radio mreža za opasnost ZDK na obuci u Sloveniji

Radio mreža za opasnost ZDK, tim Radio kluba Zenica protekle sedmice je boravio u sastavu Alen Ruvić E71AR i Harun Drino E71HD u Sloveniji, specijalni centar za obuku IG Ljubljana.

Tom prilikom ekipa RMZO ZDK E71EZC je sudjelovala u obuci i osposobljavanju, te su i sami kao predavači predstavili svoje projekte iz 2019. godine. Obuka na IGU je bila akcentirana na situacije u slučaju jakog zemljotresa te su teme predavača bile digitalne i satelitske veze DATA komunikacije, analogne DATA komunikacije, predstavljeno je specijalizovano komunikacijsko vozilo za EMCOMM, te je osposobljavanje završeno predstavnikom EADCC iz Slovenije.

Tim iz Zenice je predstavio svoj urađeni projekat i prezentaciju vježbe korištenja specijalizovanog drona sa termalnom kamerom koji uz pomoć mobilnog repetitora locira i asistia u radio komunikaciji sa unesrećenim, spasiocima i operativnog komunikacijskog rmzo centra.

Na taj način je prikazana konkretna saradnja Radio kluba Zenica, GSS Zenica i dron ekipe DronBa u slučajevima potrebe spašavanja u specifičnim uslovima.