Mladi Zeničanin napravio pametnu kuću u kojoj glasom kontroliše uređaje

Jedanaestogodišnjak iz Zenice je od svog doma napravio pravu pametnu kuću u kojoj svojim glasom kontroliše uređaje, ali je napravio i aplikaciju za mobilne telefone te sa bilo kojeg dijela svijeta može upravljati tim uređajima i vidjeti njihovo stanje.

Naime, jednostavnim glasovnim naredbama možemo kontrolisati svjetlo, konvektore, bojler, ventilaciju, vanjsku rasvjetu i tv.

Uz pomoć aplikacije to možemo raditi i kada nismo u kući.

To nije sve, uvezivanjem uređaja sa Google-om otvorila se mogućnost dijaloga gdje je samo nebo granica tj. na engleskom jeziku možemo dobiti odgovore na mnoga pitanja kao što su: koliko je sati, vremensku prognozu, navijanje alarma, najnovije vijesti, i sve ostale stvari koje su na internetu a ima ih mnogo. Aplikacije su uvezane i sa smart TV pa tako možemo narediti paljenje, gašenje, manipulisati zvukom, youtube-om tj. svim aplikacijama na tv-u.

Dado je inače 6-ti razred  O.Š. „Alija Nametak“ Zenica, bavi se sportom. Vlasnik je certifikata za robotiku „EUROPIAN ROBOTICS WEEK“, te za programiranje „MEET AND CODE”.

Pametne kuće su budućnosti, njihova izrada i programiranje je skupo, ali uz pomoć mladih genijalaca kao što je Dado Džidić budućnost nam je već stigla.