Darmin Terzić ostaje v.d. direktor Zenicatransa

Darmin Terzić, direktor KJP "Zenicatrans"

Darmin Terzić danas je trebalo da bude razdužen s mjesta direktora Javnog preduzeća Zenicatrans, nakon što je 30. januara podnio ostavku, koja je trebalo da stupi na snagu nakon isteka otkaznog roka, u subotu, 29. februara.

Uslijedio je vikend i neradni ponedjeljak, pa je razduženje trebalo da se obavi danas. U međuvremenu, usvojen je Budžet Grada u kojem je za pomoć ovom preduzeću opredijeljen iznos od milion konvertibilnih maraka.

„Nadzorni odbor mi je nudio produženje ugovora, a kako sada stvari stoje, s obzirom da su preduzeće napustila i dva izvršna direktora, nemam drugog izbora nego ostati na ovoj poziciji. Mojim odlaskom nastao bi pravni vakuum i niko ne bi mogao preuzeti obaveze uprave, uključujući i obavezu pronalaženja načina utroška opredijeljenih sredstava“, izjavio je Terzić za RTV Zenica.

Oko ovog pitanja trenutno se vode razgovori sa Sindikatom Zenicatransa.

„Dva su moguća načina za utrošak sredstava izdvojenih iz budžeta. Jedan je da se izmire kompletne obaveze za plate, u iznosu od 730 hiljada maraka, što bi značilo gašenje preduzeća. U drugoj verziji bi se izmirio dio duga za plate i obaveze prema dobavljačima, ukupno milion i 197 hiljada maraka. U tom slučaju mogli bismo pokrenuti kapacitete Zenicatransa i linije u manjem obimu, zajedno sa Autobuskom stanicom koja nam donosi najveće prihode“, kaže Terzić.

Po njegovom mišljenju, Zenicatrans se može spasiti ili registrovanjem novog preduzeća, koje bi obuhvatalo poslovanje Autobuske stanice i gradskog saobraćaja, sa manjim brojem uposlenika kojih je ionako sve manje ili transformacijom postojećeg preduzeća uz privatizaciju dijela imovine.

„Najizglednije rješenje, u postojećoj situaciji, je ulazak čistog privatnog kapitala, kako bismo nastavili poslovati u formi javno-privatnog partnerstva“.

Radnici Zenicatransa zadnji put su primili polovinu plate za oktobar prošle godine i trenutno im se po tom osnovu duguje 730 hiljada maraka. Autobusku stanicu držali su u blokadi 41 dan, želeći na taj način skrenuti pažnju javnosti na teško stanje u ovom javnom preduzeću. Autobusi Zenicatransa, zbog nedostatka novca za gorivo i tekuće troškove, ne saobraćaju od kraja prošle godine.

Linije javnog prevoza je preuzelo nekoliko privatnih prevoznika, a Gradska uprava je, nakon javnog poziva, sredinom februara, Autobusku stanicu ustupila preduzeću Prevoz putnika Zavidovići, na privremeno upravljanje, najduže 90 dana s mogućnošću produženja.
(Sanja Stević)