Otvorena izložba posvećena 20. godišnjici od smrti Mustafe Ćemana

U čitaonici Gradske biblioteke u Zenici, a povodom 20. godišnjice od smrti, otvorena je izložba posvećena bibliografu i bibliofilu Mustafi Ćemanu.

Mustafa Ćeman jedan je od najistaknutijih bh. bibliografa i bibliofila, koji je prema riječima voditelja Zavičajne zbirke Opće biblioteke u Tešnju Esmir Bašić, ostavio dubok trag u kulturnoj istoriji ove djelatnosti.

Rođen je 1925.godine, a cijeli svoj život proveo je sa knjigom u izdavačkoj kući „Zora“ iz Zagreba, gdje je radio od 1957. do 1985. godine, kada je penzionisan.

U tom vremenu, Mustafa Ćeman napisao je nekoliko kapitalnih djela, kao što je bibliografija Hasanaginice, bošnjačke književnosti, srednjevjekovne Bosne, kao i brojnih bh. pisaca. Pripadaju mu i velike zasluge za otkup biblioteke Hamida Dizdara koja je 1968. godine završila u Tešnju. I pored svega, njegov rad nikada nije bio afirmisan na pravi način.

Nakon Tešnja, Kaknja i Zenice izložba seli u nacionalnu biblioteku u Sarajevu, te u mnoge druge gradove BiH. Izložba je otvorena do 4. marta. (Rešad Šabanović)