Uskoro popis izbjeglica iz Srebrenice koje žive na području ZDK

zdk.ba

U Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona danas je održan sastanak na kojem su predstavnici ovog ministarstva, nadležnih gradskih i općinskih službi te Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice (FMROI) razgovarali o aktuelnom projektu mapiranja porušenih i izgrađenih stambenih objekata u entitetu Republika Srpska, kojeg provodi FMROI, sa fokusom na područje Srebrenice.

U okviru projekta predviđeno je da se izvrši popis svih osoba koje su 1991. godine živjele na području Srebrenice, a koje trenutno žive na području Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se ažurirale postojeće baze podataka izbjeglih i raseljenih osoba. Najviše prognanih Srebreničana živi na području Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, a u Zeničko-dobojskom kantonu, prema posljednjim evidencijama nadležnih gradskih i općinskih službi, boravi 70 porodica sa ukupno 171 članom, i to u Zavidovićima, Visokom, Zenici i Kaknju.

Najavljeno je da će popisivači Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice uskoro obići i popisati sve izbjeglice iz Srebrenice na području ZDK-a, uz logističku podršku resornog kantonalnog ministarstva i nadležnih gradskih i općinskih službi.

Press-služba ZDK