Sve veći interes za projekat “Zajedno prema čistoj rijeci Bosni”

Aktivnosti u okviru projekta „Čista rijeka Bosna“, čiji je glavni partner Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a implementator ROTOR-Organizacija za razvoj turizma regije Doboj, nastavljaju se i u 2020. godini, potvrdio je danas Safet Kubat, iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu u ovom Institutu.

Projekat nema vremenski okviru jer je ukupna problematika toliko složena da zahtijeva kontinuirano djelovanje u svim lokalnim zajednicama sliva rijeke Bosne, pri čemu su u svim općinama formirani timovi akcionih grupa, od Ilidže do Šamca na sjeveru.

“S ciljem uključenja što većeg broja ljudi u ovaj projekat osnovali smo Facebook grupu kako bi ojačali zagovaračku mrežu. Za tri dana pristupilo je preko 3.000 ljudi”, kaže Kubat, te značajnim ističe i aplikaciju koja je dostupna svima, a putem koje se mogu dostaviti fotografije o divljim deponijama.

Safet Kubat

Nakon provjere, podaci se šalju nadležnim općinskim službama, kako bi se moglo djelovati i pristupiti sanaciji stanja.

Planirano je da se aktivnosti u okviru projekta, osim sliva rijeke Bosne prošire i na njene pritoke, kako bi u budućnosti stvorilo ekološki povoljnije šire okruženje.

“Jedan od zadataka bit će i oštrije sankcionisanje nesavjesnih građana koji odlažu otpad u rijeke i uopće u okoliš jer se, kako se to pokazalo i u drugim razvijenim zamljama, primjenom kazni postiže efekat manjeg zagađenja okoliša. Šira javnost treba izvršiti pritisak da se dosljednije primjenjuju odredbe okolišnih zakona”, kaže Kubat.
(Šerif Babić)