Hasanica: Rad Crvenog križa bazirati na standardnim aktivnostima ali i edukaciji mladih

Preuzimajući zapravo javna ovlaštenja iz Zakona o Crvenom križu Federacije BiH, ova humanitarna organizacija na nivou Grada Zenice i tokom 2020. godine svoj rad baziraće na onim tradicionalnim aktivnostima kao što su: dobrovoljno davalaštvo krvi, prva pomoć, briga o starim i nemoćnim osobama, te socijalno ugroženim građanima, zatim traženje nestalih osoba i niz drugih aktivnosti, navodi Nino Hasanica, predsjednik Crvenog križa Grada Zenice.

“Akcenat djelovanja najviše ćemo bazirati na edukaciji mladih, ali i ostalih iz oblasti prve pomoći, kao i na dobrovoljnom davalaštvu krvi i predviđamo u ovoj godini premašiti prošlogodišnji plan i prikupiti 800 doza u akcijama, koje ćemo intezivirati sa srednjim školama i zeničkim Univerzitetom, kako bismo povećali broj mlađih davalaca krvi”, ističe predsjednik Crvenog križa Grada Zenice.

Briga o starim i nemoćnim osobama takođe će biti u žiži ovogodišnjih aktivnosti ove humanitarne oragnizacije u Zenici, u okviru kojih se nastavlja realizacija projekta kućne njege i pružanja pomoći za 30-tak starih osoba treće dobi, ali i djelovanje dnevnog centra za stare osobe u prostorijama Crvenog križa Grada, gdje se nekoliko puta sedmično organizuje druženje i edukacija o načinima kompjuterske komunikacije, kako bi bili u mogućnosti i na taj način kontaktirati sa svojim bližnjima ili prijateljima, koji ne žive u ovom gradu. (Vesna Jovanović)