Premijerom predstave “Ukulele jam”, BNP Zenica će obilježiti 70. rođendan

Premijerom predstave „Ukulele jam“, po tekstu Alena Meškovića i režiji Dine Mustafića, Bosansko narodno pozorište Zenica 25. februara obilježiće svoj 70-ti rođendan. Rad na predstavi traje više od dva mjeseca i obećava pravi scenski spektakl.

Za insceniranje, reditelj Dino Mustafić je odabrao roman Alena Meškovića, bosanca koji piše na danskom jeziku. Uprava pozorišta i ja bili smo složni u ocjeni da je ovo idealan tekst za obilježavanje 70-tog rođendana teatarske kuće koja je izgradila regionalni značaj.

Tekst Alena Meškovića govori o perspektivi tinejdžera, sa mnogo autobiografskih elemenata, koji su se našli u vihoru rata i istorijskog kovitlaca koji je naprosto zdrobio tu generaciju mladih ljudi okruženih velikim radikalnim nacionalizmima i klerikalizmom. Oni pokušavaju da formiraju jedan svoj identitet koji bi bio pacifističan, kosmopolitski i neka vrsta oaze i duhovnog utočišta. Junak predstave, Miki Pozder, čini to kroz muziku“, kaže reditelj predstave Dino Mustafić.

Dino Mustafić

Na predstavi je angažovan cjelokupan ansambl BNP-a uključujući i neke od glumaca u penziji te gostujućeg glumačkog barda Zijaha Sokolovića. Biće to predstava puna glumaca, mnogo muzike i scenske ekspresije na koju smo, kaže Mustafić, utrošili više od dva mjeseca intenzivnih priprema.

Vjerujem u teatar koji se bazira na emociji, na glumcu i na priči i koji želi da podjeli ono što smo mi u ova dva mjeseca maštali, sanjali i proživljavali. Ja vjerujem da ćemo to mi vrlo nesebično podijeliti sa publikom 25. u Zenici”, poručio je Mustafić.

„Ukulele jam“, po riječima njenog režisera, biće predstava u kojoj će se mnogi prepoznati i koja će nam ukazati na eho bezumnih politika iz devedesesetih godina u današnjem vremenu. (Danko Travar)