Danas se obilježava Svjetski dan radija

Trinaesti februar širom planete se obilježava kao Svjetski dan radija. UNESCO je proglasio ovaj praznik kako bi promovisao radio kao medij i sve mogućnosti koje pruža.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Sa vama je svaki dan i Radio Zenica koji program emituje 24 sata i koji je prošle godine proslavilo 50 godina rada i postojanja. Na 106,6 i 103,0 MHz imate priliku slušati sve, od informativnih do muzičko-zabavnih sadržaja.

Ovaj je medij oduvijek privlačio masovnu publiku. Jedan je od najsnažnijih komunikacijskih alata te je posebno prikladan jer može dopirati do udaljene publike, ali i ranjive publike kao što su npr. siromašni ili nepismeni. Isto tako, on ima snažnu ulogu u komunikaciji u hitnim slučajevima.

Na kraju možemo reći da se radio još uvijek itekako sluša. Radio je medij koji je konstantno popularan, a ljudi često nisu ni svjesni koliko ga zapravo konzumiraju, primjerice prilikom vožnje, odlaska u trgovinu, šišanja kod frizera ili ispijanja kafe u kafiću.
(Edin Sinanović)