Mevludin Bektić novi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

Savez samostalnih sindikata BiH dobio je juče novog predsjednika. Na ovu funkciju izabran je Mevludin Bektić, aktuelni predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika u Federaciji BiH.

U rukovodstvu Sindikata BiH,izabranom na Kongresu od prije godinu i po ističu da se radi o nestatutarnom i nezakonitom skupu:

Skupštini Sindikata BiH, bez prisustva predsjednika Selvedina Šatorovića, koja je održana u zgradi Elektroprivrede BiH u Sarajevu, prisustvovalo je 114 od ukupno 157 delegata, što je više od dvije trećine neophodne za donošenje odluka. Mevludin Bekrić je bio jedini kandidat za predsjednika.

“Svih ovih proteklih 10 godina Sindikat BiH je plutao u zakonodavnom smislu, nismo imali statut i sad je konačno vrijeme da upišemo Sindikat da bude registrovan”, kazao je Bektić.

U Izvršnom odboru Sindikata BiH koji je vodio sindikat u proteklih godinu i po smatraju da nema nikakvog novog rukovodstva:

“Radi se o samozvanom inicijativnom odboru koji je nestaturano i nezakonito sazvao skupštinu. Nikakvih pravnih i drugih konsekvenci nema da se ugrozi postojeće rukovodstvo i njegov kvalitet rada u proteklih godinu i po dana od održavanja Kongresa u Zenici”, istakao je Đevad Hadžić, član Izvršnog odbora Sindikata BiH.

Đevad Hadžić

Pri tome tvrdi da iza novog rukovodstva ne stoji niko.

“Neka organizuju protest za cijenu rada od 1.000 KM i izmjene Zakona o štrajku, neka pokažu svoju legalnost i legitimnost svoga članstva, da vidimo koliko je to članova koji stoje iza njih”, poručio je Hadžić. (Šerif Babić)