Alba predstavila projekat sistema upravljanja posebnog otpada

U prostorijama kompanije Alba Zenica d.o.o. danas je upriličeno predstavljanje projekta pod nazivom „Uvođenje sistema upravljanja za tokove posebnih kategorija otpada u dva kantona u BiH“ , koji za cilj ima unapređenje odvojenog sakupljanja i odlaganja posebnih kategorija otpada u pet jedinica lokalne samouprave u Zeničko – dobojskom i Srednjobosanskom kantonu.

Naime, kao jedan od vodećih problema današnjice, sudionici info –  dana ističu nedovoljno izgrađenu svijest i znanje građana o štetnosti neadekvatnog odlaganja otpada i mogućim posljedicama takvih nedjela.

U planu su nam raznovrsne aktivnosti koje ćemo sprovoditi s nastavnicima ,učenicima, ali i svim drugim kategorijama stanovništva kako bismo građane upoznali s ovom problematikom. Ipak, svjesni smo da je pred nama jedan dugogodišnji proces. S obzirom na to da je jednoj, itekako razvijenoj, Norveškoj trebalo petnaest godina da njeno stanovništvo dovoljno razvije svijest po ovom pitanju, onda ni mi ne možemo očekivati ekspresne rezultate“, poručio je za portal Zenicainfo.ba predstavnik GIZ – a, Bojan Vojvodić.

Upravo GIZ i Alba d.o.o. Zenica zajedno finansiraju ovaj projekat, dok je za implementaciju istog zadužena Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH.

Svi zajedno nudimo održivo rješenje za zbrinjavanje posebnih kategorija otpada. U okviru projekta uređuju se lokacije i postavljaju kontejneri za sakupljanje ambalažnog otpada, otpadnih ulja, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih guma, električnih i elektroničkih otpada, ali i medicinskog otpada iz domaćinstava“, tvrdi Marela Zdenac, program menadžerica REZ Agencije.

Grad Zenica, općina Žepče, Tešanj, Travnik i Busovača su suštinski korisnici projekta, čija se planirana vrijednost procjenjuje na oko 415.000 eura. (Lamija Pojskić)