Pravni fakultet u Zenici obilježio Dan sjećanja na holokaust

Dan sjećanja na holokaust, međunarodni dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tokom Drugog svjetskog rata, obilježio je danas Pravni fakultet Univerziteta u Zenici.

Namjera Izložbe „Kada su komšije bili ljudi“, postavljene u auli Pravnog fakuteta, je ukazati na one koji su, ponekad i po cijenu vlastitih života, spašavali jevreje Bosne i Hercegovine, od progona i logora. Zovu ih pravednicima. To su ljudi koji su u namjeri da spase svoje komšije jevreje rizikovali da i sami budu zatočeni u koncentracione logore, što se u istoriji i dešavalo.

Autor Izložbe, nastale još prije 13 godina, istoričar, Eli Tauber, autor je knjige istovjetnog naslova.

„Smatra se da je prije Drugog svjetskog rata u BiH živjelo 14.500 jevreja i da ih je 30 do 35 odsto preživjelo, prvenstveno zahvaljujući hrabrim postupcima pripadnika drugih naroda, koji su ih štitili. Najvećim dijelom preživjeli su jevreji Sarajeva. Mnogi su se od progona sklonili u Mostar, gdje su ih do kapitulacije štitili Italijani. U svakom slučaju, ove istine ne smiju pasti u zaborav!“, kaže dr Eli Tauber.

Izložbu je svečano otvorio dekan Pravog fakulteta u Zenici, prof. dr. sc. Enes Bikić, nakon čega je održana studentska debata i panel diskusija sa istaknutim univerzitetskim profesorima iz Sarajeva i Zenice.

Pored autora izložbe i knjige „Kada su komšije bili ljudi“, dr Elija Taubera, uvodničari su bili dr Dževad Drino, dr Benjamina Londrc, dr Ajdin Huseinspahić i dr Sabina Subašić – Galijatović. Moderator današnjeg događaja bio je dr Enis Omeragić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici. (Sanja Stević)