EP u rukometu: Danas posljednje kolo druge faze

Evropsko prvenstvo u rukometu koje se ove godine po prvi put održava u tri države, Švedskoj, Norveškoj i Austriji, dolazi do najuzbudljivijih utakmica, a danas će, posljednjeg kola druge faze, biti poznati polufinalisti turnira.

Šest utakmica u tri termina, donijet će nam kao i obično istinski rukometni spektakl, a sastaju se: Hrvatska – Španija, Portugal – Mađarska u 16:00 sati, Bjelorusija – Austrija, Norveška – Slovenija od 18:15 h, te Češka – Njemačka, Island – Švedska od 20 sati i 30 minuta.

Plasman u polufinale u grupi 1, već su obezbijedili i Španija i Hrvatska, pa rezultat njihovog susreta neće utjecati na prolaz dalje, ali svakako je bitan za plasman u grupi.

U grupi 2 stvari su malo komplikovanije. Norvežani su već u polufinalu, međutim drugi polufinalist može biti i Slovenija i Mađarska. Ukoliko Slovenija izgubi od Norveške a Mađari pobijede Portugal, zbog boljeg međusobnog omjera, u polufinale ide Mađarska.

Tri reprezentacije su ostvarile maksimalan učinak. Branitelj naslova Španija, izuzetna Hrvatska, kao Norveška koja je preuzela ulogu blagog favorita na ovom prvenstvu.
(Maid Dizdarević)