Radnici nastavljaju sa blokadom stanice, od nedjelje ponovo štrajk glađu

 

Razočarani ishodom današnje sjednice Gradskog vijeća, radnici Zenicatransa nastavljaju sa blokadom Autobuske stanice. U nedjelju u 15 sati jedna grupa ljudi ponovo stupa u štrajk glađu.

Gradski budžet, zajedno sa amandmanom kojim bi se za pomoć Zenicatransu osiguralo oko tri miliona maraka, ni danas nije usvojen. Gradonačelnik, Fuad Kasumović, koji je prijedlog i povukao, smatra da intervencija ove vrste, bez donošenja mjera sveobuhvatne sanacije preduzeća, nema smisla.

„Pitajte Poresku upravu zašto ranije nisu blokirali račun Zenicatransa. Zašto su tolike godine usvajali negativne finansijske izvještaje. Jednostavno, dugovi su se nagomilali. Odgovorno tvrdim da je 15 miliona potrebno da se sanira to preduzeće”, izjavio je Kasumović medijima.

 „Od direktora Zenicatransa ste čuli da bi sa tri miliona bili solventni za tri godine. Za to vrijeme se moglo naći rješenje za javni prevoz. Sramotan je ovaj način na koji se obmanjuje javnost i daju neke cifre koje nisu tačne”, kazao je predsjednik Sindikata Zenicatransa, Huso Sarvan.

Radnici Zenicatransa, koji su jutros pred salom Gradskog vijeća očekivali pozitivan ishod glasanja o gradskom budžetu, vratili su se u prostorije Autobuske stanice. Tri mjeseca nisu dobili plate, ali imovinu firme, kažu, braniće do kraja…

„Radnici nastavljaju sa blokadom Autobuske stanice, s tim da jedan dio naših radnika, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i ostalih uposlenika, odmrzavaju štrajk glađu. Mi želimo na ovaj način da zaštitimo našu imovinu do konačnog rješenja za preduzeće”, kazao je predstavnik radnika, Hazrudin Bilić.

Štrajk glađu najavljuju za nedjelju popodne, s obzirom na saznanja o ponovnom pokušaju deblokade Autobuske stanice, najavljenom za ponedjeljak.(Sanja Stević)