Kasumović: Oni koji su 25 godina uništavali Zenicatrans danas su mu definitivno presudili

Danas je održana 46. sjednica Gradskog vijeća Zenica. Nije usvojena Odluka koja se tiče sudbine radnika i same budućnosti Javnog komunalnog preduzeća “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica, zbog čega Gradska uprava i Gradonačelnik Zenice izražavaju iskreno žaljenje.

“Sa željenjem konstatujem da su oni koji su 25 godina krali i uništavali Zenicatrans – prevoz putnika i koji su odgovorni za dubiozu od oko 15 miliona KM, danas definitivno presudili ovom preduzeću. Nakon ovoga što smo vidjeli i čuli od strane vijećnika većine u Gradskom vijeću, a to su SDA, A-SDA i SBB, ubijeđen sam da je ovo kraj za Zenicatrans. Nažalost, radnici su zavedeni, pokradeni od bivše gradske vlasti koja ih je sada nagovorila da blokiraju grad. Preduzeće je njihovim neodgovornim ponašanjem izgubilo linije. Podsjetit ću, da su isti ovi željeli Zenicatrans – prevoz putnika ugasiti prije dvije godine, da je Autobuska stanica trebala otići u privatne ruke ali je Gradska uprava sa mnom na čelu, nadljudskim naporima i prije svega znanjem, uspjela da preduzeće dvije godine pozitivno posluje i da vratimo Gradu njegovu Autobusku stanicu. U maju 2019. godine SDA je uz pomoć Sindikata ponovo preuzela kontrolu u Zenicatransu i s ciljem izazivanja haosa u gradu, 31.decembra 2019. godine manja grupa radnika blokirali su grad i stanicu. Da je ovo istina, jasno je iz poteza Porezne uprave koja tokom skoro dvije decenije negativnog poslovanja Zenicatransa nikada do sada nije blokirala račune. Međutim, sada je izborna godina u kojoj žele izazvati haos i kazniti Zeničane. Podsjećam, ranije smo nudili smo dva kvalitetna rješenja koja bi sigurno spasila Zenicatrans, danas smo predložili da radnicima uplatimo zaostale plaće sa svim obavezama i da angažujemo najbolju revizorsku kuću da ispita i ponudi rješenje za revitalizaciju preduzeća. Međutim, većina u vijeću koja demonstrira silu, i to je odbila bez bilo kakvog argumenta. Time što žele prebaciti tri do četiri miliona gradskih novaca u Zenicatrans, oni misle da mogu riješiti problem, a poznato je, da preko pet miliona KM koje su Zenicatransu prebačene unazad nekoliko godina, nije moglo popraviti stanje. Toliki novac dati preduzeću koje nema ozbiljan plan poslovanja i revitalizacije, bilo bi neodgovorno zbog čega sam tražio da se raspiše referendum i da Zeničani odluče treba li izdvojiti budžetska sredstva za rješavanje finansijske krize u Zenicatransu. Na žalost, vladajuća većina ni to nije prihvatila”, nakon sjednice izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Prije glasanja o dnevnom redu današnje sjednice, gradonačelnik je predložio dopunu dnevnog reda sa još četiri tačke. Glasovima vijećnika parlamentarne većine u dnevni red 46. sjednice nisu uvršteni: Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene Regulacionog plana “Centar II” i Prijedlog Odluke o provođenju izmjene Regulacionog plana “Centar II”; Prijedlog Rješenja o imenovanju Gradskog pravobranitelja; Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica i Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Zenice.

Predlagač Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu sa dnevnog reda povukao je 3. tačku: a) Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, b) Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

“Ovi koji tvrde da štite interese svoga naroda, a pišu apelacije s ciljem spasa kladionica kao vitalnog nacionalnog interesa, na sve načine pokušavaju blokirati Zenicu. Na dnevni red ne žele staviti ni Odluku o privremenom finansiranju Grada, što je dokaz demonstracije sile i nebrige za svoje građane”, kaže gradonačelnik Kasumović.