U Muzeju grada Zenica prikazan dokumentarni film “Junak umire jednom”

Kada ti podmeću laž, ti odgovori istinom. Ovo je najbolji odgovor koji je KPS “Baton” Zenica na čelu sa predsjednikom dr. sci. Amirom Ismićem dao, na još jednu sramnu najavu proslave datuma kojeg je Sud Bosne i Hercegovine proglasio nelegalnim.

U prepunom Muzeju grada Zenica u prisustvu autora, scenariste i reditelja Avde Huseinovića, prikazan je dokumentarni film “JUNAK UMIRE JEDNOM”. Ovaj dokumentarni film je istinita priča utemeljena na svjedočenju najbližih srodnika i saboraca o Srbima, Bosancima i Hercegovcima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od agresije 1992-1995.godina.

Potreba da se ispriča ova priča uz predočavanje izvornih dokaza, kako su u  Armiji R BiH rame uz rame sa Bošnjacima stajali Srbi, Hrvati, Slovenci, Romi, Crnogorci, Albanci i drugi.

U svome uvodnom obraćanju autor filma Avdo Husinović kazao je: “Ono što Baton radi je jedna endemska priča kakve nema u državi.” Potom je nastavio govoriti o projektima na kojima radi. “Ove godine, nakon četiri i po godine rada, završavamo film o agresiji Srbije i Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

Večerašnji film koji je imao premijeru prije tačno godinu dana, svjedoči o herojima, ljudima, Srbima. Nevjerovatne su lične i porodične drame tih ljudi koji su stali na časnu stranu, a to je odbrana domovine Bosne i Hercegovine.”

I zaista, film koji autentičnim snimcima Čede Domuza, majora Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Sretena Lojanice, medicinske sestre Radenke-Rade Kovač i drugih, ali i njihovih bližih srodnika i saboraca, prisutnu publiku nije ostavio ravnodušnom.

Film nas je vratio u devedesete, u vrijeme kada je nastala i rečenica  majora Mihajla Petrovića kojeg sam sreo na Šešićkoj planini. Opet mi je odzvanjala njegova rečenica: ”junak umire jednom a kukavica po hiljadu puta”, ili kukavice i ne umiru, tek skončaju udavljeni u vlastitoj laži. Zato je nasušna potreba ponavljati istinu o svijetloj borbi boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine. (Said Šteta)