Linije Zenicatransa preuzimaju drugi prevoznici

Linije Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“, od sutra bi trebalo da preuzmu drugi prevoznici, saopćeno je novinarima nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi koji je bio zatvoren za javnost.

“U Gradskoj upravi je održan radni sastanak na kojem je postignut dogovor o preuzimanju linija „Zenicatransa“ od strane „Prevoz putnika“ Zavidovići i „Babić-biss tours“ iz Zenice”, ukazala je Zerina Polić-Zolota, šefica Odsjeka za puteve i saobraćaj u Gradskoj službi za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

Prema njenim riječima, redovi vožnje su skoro isti koje je imao „Zenicatrans“ i bit će pokrivene sve linije,rentabilne i nerentabilne.

“Ovo je privremeno rješenje do oporavka „Zenicatransa“ ili do provođenja zakonom propisane procedure usklađivanja,ovjere i registracije redova vožnje na koju će se moći prijaviti svi zainteresovani pod istim uslovima”, naglasila je Polić-Zolota.

Zerina Polić – Zolota

Grupa radnika “Zenicatransa“ okupila se prije podne ispred gradske uprave, očekujući ishod sastanka.

Predsjednik Sindikata, Huso Sarvan, bio je razočaran ponašanjem privatnih preduzeća koji će preuzeti linije „Zenicatransa“, iznova apelujući da se hitno sazove tematska sjednica Gradskog vijeća o problematici ovog preduzeća.

U Zenici je od 31. decembra obustavljen javni prevoz zbog blokade računa „Zenicatransa“ od strane Porezne uprave i nemogućnosti nabavke goriva, pri čemu je od tada u blokadi i Autobuska stanica, a manja grupa radnika stupila je u štrajk glađu.

Ukupna dugovanja ovog preduzeća, kako je ukazao direktor, Darmin Terzić kreću se na iznosu od oko 8 miliona i 200 hiljada maraka po svim osnovama. (Šerif Babić)