Zenicatrans: Nastavljena obustava rada i blokada Autobuske stanice

Veća grupa radnika Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“, okupila se prije podne na mirnom protestu ispred Gradske uprave, očekujući razgovor sa gradonačelnikom, Fuadom Kasumovićem, do kojeg nije došlo, jer je, kako je pojašnjeno, odsutan.

U sali Gradskog vijeća, održan je kraći bezuspješan sastanak sa predstavnicima Gradske uprave, na kojem je savjetnik gradonačelnika Zenice, Mirsad Heleg u kratkom obraćanju ukazao da Grad još nema usvojen budžet, te da nisu moguće nikakve isplate. Ukazao je da problem Zenicatransa nije od juče i stoga nisu moguća rješenja preko noći.

Nezadovoljni radnici su se vratili na Autobusku stanicu u čijem holu od jutros traje štrajk glađu manje grupe njihovih kolega, među kojima ima i ratnih vojnih invalida, kao i radnika sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Predsjednik Sindikata, Huso Sarvan neozbiljnim ocjenjuje pokušaj da se nabavkom minimalnih količina goriva pokrene određeni broj autobusa.

“Mi nemamo od čega živjeti, nama niko nije ponudio ni 100 maraka, a dva i po mjeseca smo bez plate”, naglasio je Sarvan.

Zbog blokade računa od strane Porezne uprave, kao i nemogućnosti nabavke goriva, radnici “Zenicatransa-prevoz putnika“ bili su primorani pred Novu godinu obustaviti rad, a početkom januara autobusima je blokiran i ulaz u Autobusku stanicu. (Šerif Babić)