Autobusi parkirani, Sindikat Zenicatransa najavljuje štrajk glađu

Autobusi Javnog preduzeća Zenicatrans Prevoz putnika od jutros ne saobraćaju.

Kako je izjavio predsjednik Sindikata ovog preduzeća, Huso Sarvan, razlog je nedostatak novca, zbog čega nije moguće nabaviti ni gorivo za pokrivanje linija gradskog prevoza.

“Da nismo bili primorani obustaviti prevoz, to bi učinili zbog toga što tešku situaciju u Zenicatransu svi ignorišu”, izjavio je Sarvan. On je dodao da su pojedine linije gradskog prevoza preuzeli autobusi preduzeća Prevoz putnika Zavidovići.

160 radnika Zenicatransa još čeka na isplatu oktobarske plate. Zbog situacije u svom kolektivu danas su blokirali autobusku stanicu.

„Pošto vidimo da ni gradonačelnik ni Gradska uprava ne reaguju na naše zahteve i molbe, mi smo odlučili da štrajk traje do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, a od 4. januara ćemo stupiti u štrajk glađu“, najavio je predsjednik Sindikata ovog preduzeća, Huso Sarvan.

Huso Sarvan

Za deblokadu računa preduzeća Poreskoj upravi potrebno je uplatiti 225 hiljada konvertibilnih maraka. Direktor Zenicatransa, Darmin Terzić, još je jednom apelovao na Kantonalni ured Poreske uprave FBiH da, barem do kraja januara, deblokira račun Zenicatransa. U međuvremenu, zajedno sa Gradskom upravom i Gradskim vijećem, koje bi trebalo da što prije održi tematsku sjednicu o situaciji u ovom javnom preduzeću, pokušaće se pronaći rješenje za status Zenicatransa.

„Apelujem na predsjedavajuću Vijeća da za ponedjeljak zakaže sjednicu kako bismo zajednički odlučili o načinu oporavka, ili, na kraju krajeva, ako je to stav Gradskom vijeća i Gradskde uprave, da idemo u gašenje firme, što mislim da je najlošije rješenje za građane Zenice“, kazao je Terzić.

Gradsko vijeće Zenice je na sjednici u oktobru donijelo odluku o odobravanju interventne pomoći preduzeću Zenicatrans Prevoz putnika, no taj novac preduzeću nikada nije doznačen, stoga što se do danas nije predložio niti razmatrao rebalans ovogodišnjeg budžeta, kojim bi se ova sredstva planirala. Novcem koji bi na taj način bio aktiviran, (cca. 600 hiljada KM), bilo bi moguće namiriti dio od oko četiri miliona KM duga prema Poreskoj upravi, račun ne bi bio blokiran, plate bi bile isplaćene i nabavljeno gorivo za funkcionisanje linija autoptrevoza, kazao nam je direktor Zenicatransa, Darmin Terzić.

Darmin Terzić

„Račun preduzeća je blokiran prošle sedmice, upravo u trenutku kada smo krenuli sa isplatom oktobarskih plata. U pitanju je 160 porodica koji žive od Zenicatransa i naravno da im je stalo da sačuvaju svoja radna mjesta. Uprava zato podržava zahtjeve radnika“, kazao je Terzić, dodajući da je novoimenovani Nadzorni odbor Zenicatransa tokom vikenda dogovorio način izlaska iz krize.

Prijedlog Nadzornog odbora i Uprave preduzeća je da Gradska uprava na račun preduzeća interventno uplati 225 hiljada konvertibilnih maraka, za uplatu duga Poreskoj upravi radi deblokade računa; a kasnije i 254 hiljade KM za penzionisanje 15 radnika koji su stekli uslove za penziju, te dodatnih 490 hiljada za nabavku deset dvoosovinskih autobusa i tri do četiri minibusa, kako bi se obnovile linije Zenicatransa. Na ovaj način, smatraju Uprava i Nadzorni odbor, moguće je očuvati i oporaviti ovo javno preduzeće.(Sanja Stević)