ZENICA ADVENTURE: Odigrana predstava za mlade “Šta je zapravo uradio Tom”

Danas u prepunoj sali BNP odigrana je predstava namjenjena mladima „Šta je zapravo uradio Tom“,  u izvedbi glumaca Milana Bogdanovića i Marka Bojića iz Pozorišta mladih Banja Luka.

Predstava je veoma dinamičnog karaktera u kojoj se smjenjuje dosta specifičnih svakodnevnih problematika vezanih za naše društvo.

“Pokušali smo da ispričamo priču koja nas tišti, provukli smo dosta toga, naše viđenje politike, kulture, to je na neki način retrospektiva svega onoga što se nama događa“, izjavio je Milan Bogdanović, glumac DIS Pozorišta mladih Banja Luka.

Sam način glume iziskuje i interakciju sa publikom, koja nije izostajala. Glumci kažu da su primjetili da je publika reagovala tačno tamo gdje je trebalo i da su shvatili poruke koje predstava šalje.

Potreba za pozorištem i umjetnošću je važna za pojedinca, a to je bitno da prepoznaju oni kojima je to i namjenjeno.

„Ja mislim da ova publika shvata ove poruke, jer će znati kako da reaguje u datim situacijama, jer mi smo prikazali probleme, ali ponudili i rješenja za te situacije“, kazao je Marko Bojić, glumac DIS Pozorišta mladih iz Banja Luke.

Večeras je na programu po riječima redatelja ozbiljna komedija „JA BOSANAC“, od 19 i 30, filter teatra Sarajevo u produkciji BNP i RTV Zenica. Sutra od 12 sati na programu je baletna predstava za djecu „Šapat šume“, u okviru 5. Internacionalnog festivala edukativnog teatra i ZE ADVENTURE.

Drugi Zenica adventure organizuje Grad Zenica uz tehničku realizaciju JP RTV Zenica i u koprodukciji sa partnerima festivala: Bosansko narodno pozorište, Muzej grada Zenica, Župa Svetog Ilije, HKD „Napredak“, Crkvena opština Zenica, SPKD Prosvjeta, Savez izviđača Grada Zenica, Institut Yunus Emre, MC Condor, Udruženje poslodavaca Zenica, JP Tržnica, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, Gradska kafana. (Mehida Spahić)