ZENICA ADVENTURE: U nedjelju festivalska premijera “Ježeve kućice” u Zenici

Premijerne izvedbe mjuzikla „Ježeva kućica“, nastalog prema basni bosanskohercegovačkog književnika Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići, biće izvedene u nedjelju, 8. decembra od 11 i 12 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović, u okviru druge manifestacije Zenica adventure i 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra-IFET 2019 . 

Glavni junak mjuzikla, ježić, je skroman, vrijedan i pošten, nepokolebljiv u svojim stavovima. Nosilac je poruke da trebamo voljeti svoj dom bez obzira kakav je, jer je to mjesto gdje smo zaštićeni i slobodni. Čvrsti stavovi i ljubav prema onome što imamo, prema drugom i drugačijem, je poruka ove predstave, istakla je na press konferenciji glumica BNP-a Anđela Ilić, kojoj je povjerena uloga glavnog lika, ježića.

„Ježeva Kućica“ s razlogom je na repertoaru IFETA-a“, kaže reditelj mjuzikla i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Miroljub Mijatović.

„Značajno je što je nastala povodom obilježavanja 70 godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Jedan od razloga je i što je basna bosanskohercegovačkog književnika Branka Ćopića, te nastala takođe, prije 70 godina i to što se s njom susreću osnovci u drugom razredu. Značajno je što je ovo njena premijerna postava, odnosno izvedba i to u formi mjuzikla. Ovo je predstava koju izvode glumci tri teatra i pokazatelj je dobre saradnje u sferi kulture, što je takođe izuzetno. Nakon premijera planirano je da zenička publika predstavu pogleda i na Velikoj sceni BNP-a u utorak i sljedeću nedjelju“.

Miroljub Mijatović

19. decembra mjuzikl će biti izveden u Centru za kulturu Zavidovići. Ljubitelji teatra u Kaknju će ga pogledati 28. decembra u Kulturno-sportskom centru, a planirano je da „Ježevu  kućicu“ pogleda i publika u Visokom.

Mirza Mušija, direktor Kulturno-sportskog centra Kakanj, istakao je da je „Ježeva kućica“ peti koprodukcijski projekat između BNP-a i Kulturno-sportskog centra Kakanj.

“Treba istaći da su i sve predhodne, nastale tokom saradnje, bile izuzetno uspješne. Pozorište i kultura je jedan od načina implementacije ideje multikulturalnosti, jedinstva i upoznavanja”, rekao je Mušija tokom press konferencije.

Mirza Mušija

Sanel Jalmanović, direktor Centra za kulturu Zavidovići smatra da je jako bitna decentralizacija kulturnih projekta jer to rezultira mogućnošću učeća svih kulturnih institucija u kantonu u projektima i prezentaciju pripremljenog publici u više gradova.

Na press konferenciji je istaknuto da je ovaj mjuzikl samo nastavak dugogodišnje  kontinuirane uspješne saradnje tri institucije kulture Kaknja, Zavidovića i Zenice, iz koje proističu, za sve, značajni projekti.

Drugi Zenica adventure organizuje Grad Zenica uz tehničku realizaciju JP RTV Zenica i u koprodukciji sa partnerima festivala: Bosansko narodno pozorište, Muzej grada Zenica, Župa Svetog Ilije, HKD „Napredak“, Crkvena opština Zenica, SPKD Prosvjeta, Savez izviđača Grada Zenica, Institut Yunus Emre, MC Condor, Udruženje poslodavaca Zenica, JP Tržnica, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, Gradska kafana. (Zijada Ramić)