Protest Udruženja “Budimo prijatelji” pred sjedištem ZDK-a

Štićenici i članovi Udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju Budimo prijatelji, još jednom su protestima, ovoga puta održanim pred sjedištem Zeničko-dsobojskog kantona, skrenuli pažnju na činjenicu da već mjesecima borave u devastiranom prostoru, kojem je zbog požara isključena struja.

Rad udruženja nije u nadležnosti kantonalnog nivoa vlasti, rečeno im je ovom prilikom.

U augustu ove godine, problem su pokušali riješiti protestom pred sjedištem Gradske uprave, s obzirom da prostorije koje koriste pripadaju gradskom obdaništu. No, prostor u dijelu zgrade Obdaništa Kanarinac, u kojem djeluje više udruženja, još je neuslovan za boravak. Udruženje na ovaj način apeluje na nadležne da im pomognu pronaći adekvatnija rješenja za smještaj, boravak i aktivnosti na podršci osobama sa poteškoćama u razvoju.

Kolektiv Udruženja Budimo prijatelji čini 40-ak članova. Djeci s poteškoćama u razvoju i članovima njihovih porodica, svakodnevne probleme pomaže prevladati nekoliko volotera terapeuta. Punih šest godina svoje aktivnosti ovo udruženje obavlja u posuđenom prostoru obdaništa u Crkvicama. Zgrada u kojoj su smještena dva udruženja odavno je devastirana, a od požara koji je u martu zahvatio instalacije u ovom objektu je i bez struje.
U proteklih nekoliko mjeseci, članovi ovog udruženja su više puta pokušavali doći do nadležnih i riješiti problem smještaja. Nadaju se i da će dobiti mogućnost korištenja nekog drugog, adekvatnijeg prostora, pa su se prijavili i na nedavno obavljen poziv Gradske uprave za ustupanje prostora nevladinim organizacijama.

„Mi smo ničiji. Svima smo se obraćali, a niko ništa nije učinio da pomogne našim štićenicima da konačno imaju uslovan prostor za boravak i aktivnosti. Oni zaslužuju 50 kvadrata za svoj novi dom. Ovo je bruka“, poručuje predsjednica Udruženja Budimo prijatelji, Nejra Šahinbegović.

Jutros su članovi Udruženja, simbolično grijali ruke nad plamenom sa plinske boce, kako bi ukazali na problem koji već mjesecima bezuspješno pokušavaju riješiti.

Iz Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, u čijoj nadležnosti je i Obdanište Kanarinac, ranije je saopšteno da se ne usuđuju odobriti radove na sanaciji infrastrukture sistema električne energije u objektu, koji je u jako lošem stanju i nije osiguran, kao i da će cijela zgrada biti obuhvaćena projektom energetske efikasnosti i na koncu dobiti novog svog novog korisnika, Ustanovu za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju Zeničko-dobojskog kantona. (Sanja Stević)