Održana inkluzivna radionica s ciljem dobrobiti osoba sa invaliditetom

Druga radionica u nizu, u okviru projekta „Tinkering and making for humans rights“, održana je u Muzeju grada Zenica.

Inkluzivna radionica održana je na Međunarodni dan prava osoba sa invaliditetom, 3. decembar. Cilj obilježavanja je promicanje prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim sferama društva i razvoja, kao i povećanje svijesti o položaju osoba s invaliditetom u svim aspektima života – političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim.

„Radi se o inkluzivnim radionicama, što nam je naročito drago. Ovo je prva takva radionica, gdje su u isto vrijeme i tipičnog razvoja djeca i djeca sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Bilo je super“, rekla je Lejla Agić, muzejski pedagog.

Na radionici je prisustvovalo oko 30 djece, a radili su član 30. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom koji upravo govori o jednakim pravima pristupa kulturi, razonodi, sadržajima sporta i zabave za djecu sa invaliditetom.

„Mi zadnjih 13-14 godina radimo na projektima pristupačnosti i građenju pristupačnosti i u fizičkom i u intelektualnom smislu unutar muzeja“, dodaje Agić.

Projekat je podržan od strane Američke ambasade u BiH, čiji nosilac je Balkanska mreža muzeja, a Muzej grada Zenica i Muzej Trebinje su jedni od partnera. (Ajna Nikontović)