Mještani Vrselja grade spomen-kuću u znak sjećanja na borce

U selu Vrselje, nedaleko od Zenice trenutno je u toku izgradnja kuće koja bi predstavljala spomen na borbu boraca, kao i mjesto okupljanja demobilisanih boraca.

Kuća je smještena na samom kraju sela u lijepom prirodnom okruženju. Radove su započeli sa 1.400 KM, ali zahvaljujući mještanima i drugim donatorima, većina sredstava je sakupljeno. Izgradnja doma, za njih ima i terapeutsko dejstvo.

„Mi otkad smo počeli praviti ovu kuću, ne pijemo više tablete, iako većina nas ima dijagnosticiran PTSP, ovdje se družimo i zajedno radimo“, rekao je Fuad Dizdarević jedan od inicijatora za gradnju boračkog doma.
Prema riječima Dževada Dizdarevića, predsjednika građevinskog odobora, radovi idu dobro, te se nadaju da će obezbijediti i ostala potrebna sredstva za završetak izgradnje ove spomen-kuće.

„Radovi idu i bolje nego smo očekivali, ovo je dobra prilika da se ponovo okupimo, družimo i veselimo, ali i da održimo sjećanje na naše borce. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam pomognu i doniraju sredstva koja nedostaju, kako bi završili ovaj dom, a i proširili kapacitete“, izjavio je Dizdarević.

Planiraju izgradnju velike sale, kao i spomen-sobe za sve pale suborce. (Mehida Spahić)