Usvojen Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2020. i upućen na Javnu raspravu

U drugom dijelu sjednice Gradsko vijeće Zenice sinoć je usvojilo Nacrt budžeta Grada Zenica za 2020. godinu kao i Nacrt Odluke o njegovom izvršavanju.

Prema predloženim projekcijama za iduću godinu ukupni prihodi i primici Grada iznose 57.714.400 KM i veći su za jedan posto od planiranih prihoda i primitaka Budžeta za ovu godinu.

Nacrtom Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu planiran je i akumulirani suficit od 6.300.000 KM.

“Ovaj Nacrt može se smatrati razvojnim s obzirom na to da su značajna sredstva predviđena za infrastrukturne projekte. Pored toga, preko 12 miliona konvertibilnih maraka planirano je za socijalnu zaštitu”, navela je Fatima Vojvodić, v.d. pomoćnica gradonačelnika za finansije.

“Budžet za 2020. godinu je stabilizirajući, razvojni i socijalni. Kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika budžet Grada Zenica iznosio je oko 39 miliona konvertibilnih maraka, a budžet koji danas razmatramo je 64.014.400 konvertibilnih maraka. Ono što je najvažnije predloženim budžetom za narednu godinu je da ne predviđamo nova zaduženja”, naglasio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. (Vesna Jovanović)