Danas svečano dodjeljivanje novog mandata reisu Kavazoviću

Svečanost obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića bit će upriličena danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Reis Kavazović će predvoditi džumu namaz i održati hutbu, nakon čega će mu biti uručena Odluka o izboru reisu-l-uleme IZ u BiH.

Tom prigodom će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biti otvorena i izložba “Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019.”, najavljeno je iz Rijaseta IZ u BiH, a u 14:30h biće održana i press konferencija.

Izbori za reisu-l-ulemu IZ u BiH održani su 12. oktobra ove godine, a članovi Sabora IZ u BiH birali su između dva kantidata – Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kavazović je dobio povjerenje 291 člana Sabora, a Zukorlić 82 glasa, uz jedan nevažeći.

U svom programu Kavazović je postavio temeljne principe kojima će se Islamska zajednica u BiH ubuduće voditi, a jedan od njih je da će Islamska zajednica biti zajednica koja će uvažavati tradicionalna i savremena iskustva u obrazovanju, kritički odnos i dijaloški pristup, otvorenost prema svijetu, interdisciplinarnost, dinamičnost i savremenost u svom promišljanju i izrazu.

S obzirom na to da se organizacija i djelovanje Islamske zajednice u BiH temelji na Kur’anu, sunetu, islamskoj tradiciji Bošnjaka i na zahtjevima vremena, Kavazović je naglašavao da će IZ u BiH uvijek biti neodvojivi dio ummeta muslimana.
Izvor: Vijesti.ba