Danas sjednica Vlade Federacije BiH

O konačnom dnevnom redu sjednice javnost će biti obaviještena nakon što ga Vlada utvrdi.

Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću saopćio je da će s 200. redovne sjednice Federalne vlade dostaviti saopćenje za javnost.

Ispred zgrade Vlade dana će biti održani protesti građana zbog stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Njihovi predstavnici su juče ulazili u zgradu Vlade da bi, kako su objavili putem megafona, razgovarali s Vladinim predstavnicima, a po povratku su saopštili da ih nije primio niko, kao i da su na protokolu ostavili pisane zahtjeve od kojih je prvi smijeniti Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić. Potom su pozvali skup da se dostojanstveno raziđe nastavi okupljanje danas.

Povod za ovaj protest su šokantne informacije, snimak i fotografije, koje je medijima obznanila poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Sabina Ćudić. Na snimcima su bolesna djeca, neka od njih vezanih ruku ili svezane jedne noge za krevet ili radijator, a Ćudić je ustvrdila da su to štićenici Zavoda Pazarić prema kojima se primjenjuju nehumane metode liječenja i tretman koji je ona nazvala zlostavljanjem.
Izvor: Vijesti.ba