Fuad Kasumović primio delegaciju ambasade Švicarske i UN-ovog Programa za razvoj

Delegaciju ambasade Švicarske u BiH i UN-ovog Programa za razvoj primio je danas gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, sa svojim saradnicima. Povod ovog susreta je razgovor o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima u realizaciji projekta Dijaspora za razvoj.

Grad Zenica jedan je od 20 gradova-partnera u projektu Dijaspora za razvoj, koji zajednički realizuju Vlada Švicarske i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija i Međunarodnom organizacijom za migracije. U okviru tog projekta, u protekle dvije godine, implementirani su poduhvati vrijedni dva i po miliona maraka i otvoreno je 450 radnih mjesta.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, goste je upoznao sa mogućnostima koje Gradska uprava otvara budućim investitorima, sa prednostima poslovnog inkubatora i aktivnostima Poslovne zone.

Zenica je prepoznata kao mjesto atraktivno za investicije iz dijaspore, istakli su predstavnici ambasade Švicarske u BiH. Jedan od primjera je osnivanje zeničke firme Fuel Boss, nastale iz slovenačkog poslovnog projekta, u kojem učestvuju biznismeni iz Zenice. U sklopu projekta Dijaspora za razvoj, za rad u ovom proizvodnom preduzeću, kroz proces prekvalifikacije je obučeno 15 zavarivača i bravara, a obukom za poslove iz metaloprerade biće obuhvaćeno ukupno 40 mladih Zeničana u potrazi sa poslom.

U okviru ovog četverogodišnjeg projekta, Gradska uprava je aktivirala dvije nove javne usluge, korisne za investitore iz inostranstva i za građane Zenice, koji se žele poslovno povezati s dijasporom, E-dijaspora i E-matičar, koje im omogućavaju jednostavniju i kvalitetniju komunikaciju s ciljem realizacije poslovnih ideja i investicija. Obavlja se i mapiranje potencijalnih investitora, naših poslovnih ljudi u inostranstvu, spremnih za ulaganja u privredu i razvoj Zenice.

Projekat Dijaspora za razvoj biće realizovan do kraja 2020. godine. (Sanja Stević)