“Jezik i stil Arsena Dedića” – knjiga Merime Handanović

Mlada književnica iz Zenice, Merima Handanović, iza sebe ima dvije zbirke poezije “Kihoteske” i “Sančopatenske”, te nedavno promovisanu stručnu knjigu iz oblasti lingvističke stilistike “Jezik i stil Arsena Dedića”.

Zenica je grad bogat mladim talentima, umjetnicima i naučnicima, a jedan od dokaza da je tako je i mlada zenička književnica Merima Handanović, rođena 1991. godine. Iza sebe ima dvije zbirke „Kihoteske“ i „Sančopateske“, a nedavno je promovisala i stručnu knjigu iz oblasti lingvističle stilistike „Jezik i stil Arsena Dedića“.

Ovom knjigom Handanovićeva je postala prva književnica koja mapira Arsena u postmodernu književnost. Knjiga je nastala kao prošireni i izmijenjeni magistarski rad kojeg je Merima odbranila na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod naslovom “Lingvostilistička analiza poetskog diskursa Arsena Dedića”.

Kako navodi Merima, u njenoj kući se uvijek slušao Arsen i to je njen zvuk djetinjstva, a inspirisana njima odlučila se za magistarsku temu koja je nova i aktuelna, tim više što niko nije uradio ni jednu opsežniju studiju ni na književnom ni na jezičkom nivou o Arsenu.

„Inspiracija za knjigu dolazi od toga što je moju mladost i moje djetinjstvo obilježio tekst Arsena Dedića. Smatrala sam da je zaista važno da se mapira Arsen Dedić u historiji književnosti naših prostora, te da se kaže koliko je on značajan pjesnik, a ne samo šansonijer i kantautor. Radi se o čovjeku kojeg se sasvim sigurno ne bi smo postidjeli, kada bi smo njegove stihove pustili u svijet“,  izjavila je za naš portal Merima Handanović.

Izdavač knjige je Gradska biblioteka u Zenici.(A.N.)