Zeničanka Zerina Skomorac predstavljat će BiH na Paraolimpijadi

Na proteklom Svjetskom prvenstvu u streljaštvu za invalidna lica koje je održano u Sidneju, potvrđena je lista kvota za Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Naša država dobila je dvije kvote, za razliku od nekih naših susjeda, poput Hrvatske, koji neće imati predstavnike na paraolimpijadi.Za ovaj uspjeh su prije svega zaslužni bh. strijelci na čelu sa Zerinom Skomorac. Ova skromna djevojka je za godinu dana bavljenja streljaštvom potvrdila normu za paraolimpijadu. Utisci iz Sidneja još su svježi.

„Još smo umorni. Bilo nam je teško snalaziti se. Trudili smo se i postigli smo dobre rezultate. Ermin i ja smo uzeli dvije kvote i zadovoljna sam. Plasirali smo se na Paraolimpijadu“, izjavila je Zerina Skomorac za Zenicainfo.ba nakon povratka iz Sidneja.

Zerina je upucala 630,4 kruga čime je popravila svoj rezultat sa Svjetskog kupa u Osijeku. Norma za paraolimpijske igre iznosi 628,0 krugova. U zeničkoj streljani ne postoje elektronske mete koje su potrebne za kvalitetan trenažni proces.To je samo jedan od problema kada su u pitanju pripreme za velika takmičenja.

„Prvo što bi trebalo uraditi jeste instalirati dvije elektronske mete u Zenici. Odlazak u Sarajevo zahtjeva i vremena i finansija. Za nas to nije pravo rješenje. I stvorilo bi nam ogromne probleme. Nemamo puno vremena. Do Evropskog prvenstva koje će biti generalna proba ostalo je još šest mjeseci“, rekao je trener Mirsad Redžić.

Za odlazak u Australiju imali su problema sa vizama. O finansijama za put u daleki Tokio još ne razmišljalju.

„Kada je u pitanju finansijski dio za odlazak u Tokio, zahtjevaće dosta odricanja i novaca, i još nismo razmišljali o tome. Mi ćemo se pripremati i raditi najbolje što možemo. Započeli smo lijepu priču koja će otvoriti vrata i drugim sportistima“, optimista je Redžić.

„Mi smo kratko u ovom sportu. U kratkom vremenskom periodu postigli smo dobre rezultate. Zašto se ne truditi i dalje kada nam se ukazala prilika da BIH predstavljamo na jednom velikom takmičenju“, poručila je Zerina Skomorac.

Generalnu probu za odlazak na paraolimpijadu Zerina će imati sredinom juna naredne godine, na Evropskom prvenstvu  u Sloveniji. (M.P.)