FOTO: Zenički vatrogasci spremni i za najveće izazove

U sklopu manifestacije „Oktobar – mjesec zaštite od požara“ pripadnici  Profesionalne vatrogasne jedinice jutros su ispred svog Doma u Zenici organizovali i priredili četiri taktično pokazne vježbe.

Svaka od četiri smjene ove Jedinice izvele su zasebne vježbe: gašenja požara u zatvorenim podrumskim prostorima sa upotrebom izolacionih aparata, spašavanje i gašenja požara na visokim objektima, zatim spašavanje ljudi sa visina pomoću uskočnog jastuka, te spašavanje unesrećenih nakon saobraćajnih udesima.

„Ove vježbe organizovane su, pripremljene i izvedene kako bi javnost vidjela u kojoj mjeri su naši varogasci spremni brzo i efikasno odgovoriti na svoje zadatke“, napominje Enes Zec, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, navodeći da mogu biti zadovoljni i trenutnim stepenom opremljenosti, jer su materijalno tehnička sredstva dosta dobra, a u posljednje vrijeme su nabavljene i nove intervencijske uniforme.

„Jedino što nam nedostaje je još jedno novo navalno vozilo za intervencije u gradu sa manjim gabaritima, ali i to je u planu“, dodaje komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. (Vesna J.)