Akcija INZ Zenica: Dvaput godišnje pregledi kože za stotine građana

Danas je počela jesenja faza besplatnog pregleda kože, odnosno skrining oko 120 prijavljenih osoba iz Zenice i drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj kampanje je osvješćivanje javnosti o karcinomu kože kao i lakom i besplatnom načinu otkrivanja sumnjivih lezija u najranijem stadiju.

Rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi. Redovni pregledi ali i samopregledi su najbolja preventiva. „Važno je znati da svi oni koji sumnjaju na neke promjene kože mogu u bilo koje doba godine da se obrate svom porodičnom ljekaru, koji će ih uputiti na pregled kože u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu“, kazala nam je doktorica Elma Kuduzović.
Akcija se provodi u saradnji sa dermatolozima iz Kantonalne bolnice Zenica a već šest godina je organizuje Institut za zdravlje i sigurnost hrane. „U pet godina koliko projekat traje pregledane su 1 424 osobe, a kod skoro svake desete osobe zabilježene su neke od promjena koje su u određenim fazama i pod određenim utjecajem mogle rezultirati fatalnim ishodom, te je u svrhu ranog otkrivanja bolesti jako važan kako pregled tako i samopregled kože jer, ukoliko se otkrije na vrijeme, bolest je izlječiva“, dodaje doktorica Kuduzović.  Ljekari upozoravaju kako rizici negativnog sunčevog zračenja ne prestaju sa ljetnim temperaturama, jer i u toku oblačnih dana 50 posto negativnih UV zraka prodire na površinu zemlje, pa je oprez potreban čak i u jesenjem i zimskom periodu. (Belinda D.)