Svjetski dan mentalnog zdravlja: “Lotos” organizovao tribinu o prevenciji samoubistva

Današnji datum u svijetu se obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svjetski dan mentalnog zdravlja u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje ove godine potiče otvorene rasprave o mentalnim poremećajima i investiranju u prevenciju, promociju i liječenje. 

U Udruženju za zaštitu mentalnog zdravlja Lotos organizirali su tribinu o prevenciji samoubistva, posebno kod najmlađih.

„Samoubistva kod djece nisu rijetki slučajevi ali zbog činjenice da ih je teško prihvatiti nazivaju se nesretnim  slučajem. Svrstana su u nekoliko grupa – najavni suicid kada poput slučaja iz prakse u Zenici petogodšnji dječak najavljuje da će se zapaliti i to na kraju i uradi, zatim samoubistvo potaknuto pričama najstarijih članova porodice o tome da je na onom svijetu ljepše i, tzv.apel suicidi, u slučajevima kada školska djeca posegnu za tabletama ili otrovnim hemikalijama“, kazala nam je specijalistica pedijatrije i magistrica pedagogije Aiša Smailbegović Hadžihalilović. Jednostavna je i reklo bi se općepoznata prevencija suicida kod djece.

„Prvo dijete treba da je željeno, što je sve manje slučajeva u praksi. Dijete treba da se osjeća voljeno u svom porodičnom okruženju, jer se do njegove treće godine života gradi njegov identitet. Roditelji treba da ostvaruju kontakt s djecom, grljenjem, ljubljenjem i da mu stalno ponavljaju „volim te““, kazala je dr. Smailbegović Hadžihalilović, inače utemeljiteljica Udruženja Lotos početkom devedsetih godina.

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Lotos više od dvije godine radi tretmane na zaštiti mentalnog zdravlja djece, ali i odraslih. Klub žena treće životne dobi „Starost nije bolest“ jedan je od tih programa.

„Muzika, ples, pisanje, slikanje sve je to kreativna terapija, a mi u klubu najčešće posežemo za čitanjem tokom naših druženja“, riječi su Mirjane Puđe, predsjednice UG za zaštitu mentalnog zdravlja djece i odraslih Lotos.

Današnjoj tribini posvećenoj obiljećavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja prisustvovali su predstavnici nevaldinog sektora, članice pomenutog kluba žena Lotosa i korisnici centra za mentalno zdravlje. (Alma Huskić)