Potpisan Sporazum o prijateljskom okruženju u sklopu izgradnje autoceste koridora Vc, dionica Donja Gračanica – Tunel Zenica

Danas je u sjedištu Gradske uprave Zenica, potpisan Sporazum o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja prilikom provođenja aktivnosti na projektovanju i izgradnji autoceste koridora Vc, dionica Donja Gračanica (Zenica Sjever) – Tunel Zenica.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Grada Zenica Fuad Kasumović, voditelj projekta Utku Gök, kompanija Čengiz Insaat i Adnan Terzić, direktor JP Autoceste Federacije BiH. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, napominje da je već ranije čelnicima mjesnih zajednica gdje će se izvoditi radovi na ovom dijelu autoceste, u zadatak dao da napišu šta im je potrebno u okviru projekta prijateljskog okruženja.

Sve što su tražile mjesne zajednice to je sadržano u sporazumu koji smo danas potpisali. Mimo toga, „Autoceste Federacije BiH“ pomažu nam da riješimo put za Babino i za taj dio je izdvojen milion maraka, gdje će firma Čengiz izvesti radove“, izjavio je Fuad Kasumović.

Sve što su tražile mjesne zajednice su dobile bez iakakvog zaduženja grada, ističe gradonačelnik Kasumović. Šta su ovim ugovorom na sebe preuzele Autoceste Federacije BiH.

Mi smo prihvatili da zajedno sa izvođačem shavtimo, prihvatimo i pomognemo lokalnim zajednicama na teriroriji gdje se obavljaju radovi da lakše preprode fazu intnezivnog građenja. Mi jesmo najveći investitor u Federaciji BiH, ali nismo bahati“, kazao je direktor JP „Autoceste Federacije BiH“, Adnan Terzić.

Poenta projekta je da će mještani u zoni radova imati pomoć Autocesta dok radovi traju na otklanjanju svakodnevnih teškoća, te da će po okončanju posla sva infrastruktura biti vraćena u prvobitno stanje. (Danko Travar)