Održana tribina pod nazivom “105 godina od imenovanja prvog vojnog muftije“

Večeras je u Muzeju Grada Zenica Udruženje „Baton“ organizovalo edukativnu tribinu pod nazivom „105 godina od imenovanja prvog vojnog muftije“, „20 godina od osnivanja Vojnog muftijstva u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine“.

Gosti predavači bili su Hadis ef. Pašalić, vojni muftija i Nesib ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Historijske činjenice potvrda su stogodišnjeg postojanja institucije Vojnog muftijstva na ovim prostorima. Naime, institucionalno organiziranje vjerskog života u vojsci, Vojno muftijstvo veže još za uspostavu Vojnog muftijstva u vojsci Austro-Ugarske. Tačnije, Uredbom od 17. septembra 1913. godine, u vojsci Austro-Ugarske uspostavljeno je Vojno muftijstvo, a naredne godine 1. novembra 1914. godine imenovan  je i vojni muftija hafiz Abdulah Kurbegović. Dvije godine poslije, za vojnog muftiju vojske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca imenovan je hafiz Abduselam Džumhur.“, kazao je Hadis ef. Pašalić, vojni muftija.

Vojni muftija Pašalić napominje da je Protokolom o organiziranju i funkcioniranju vjerske službe muslimana, između Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva odbrane, formirano Vojno muftijstvo, koje je kroz svoj rad u proteklih dvadeset godina ostvarilo ciljeve koji su postavljeni na početku osnivanja. (Irdina Nezić)