Stranjani: Rudari potpisali punomoć kojom se odobrava tužba protiv RMU Zenica

Protiče već drugi dan otkako rudari ne žele izaći iz jame u Stranjanima. Njihovi zahtjevi su jasni, ne žele odustati od borbe za svoju jamu, ali ni od svojih radničkih prava. Danas su potpisali punomoć, kojom odobravaju tužbu protiv RMU Zenica, odnosno protiv Elektroprivrede BiH. 

„Trenutno se nalazi 68 rudara u jami, ali ima još i 50 vanjskih radnika koji su tu, sve brigade su se solidarisale i pridružile rudarima. Nikakvih naznaka nema da će se riješiti ovaj problem. Oni koji žele da zatvore jamu nemaju struke, imaju poslušnike stranačke, nikakve struke“, poručuje vidno razočaran Asmir Đuk, upravitelj pogona jame Stranjani.

Zahtjevi rudara su jasni i drže ih se bez odstupanja.

„Zahtjevi koji rudari u jami traže da se ispune da se uradi projektna dokumentacija i da se nastavi eksploatacija u jami Stranjani“, poručuje Đuk.

Danas su rudarima dostavljeni dokumenti čijim potpisom daju punomoć advokatu, kako bi se pokrenula tužba protiv rudnika odnosno Elektroprivrede BiH.

„Poslije potpisa, slijede opomene pred tužbu svakome pojedinačno, ako rudnik ne postupi po istim opomenama u roku od 30 dana, slijede sudski postupci u smislu naplate neuplaćenog staža, počevši od 1.1.2019. pa do danas. Ukupno ima 190 prijava rudara“, poručuje advokat koji zastupa rudare.

„Neće, prikrivaju situaciju, hoće da osiromaše ovaj kraj, samo treba iskope produžit i bit će uglja za narednih 50 godina“, poručuje penzionisani rudar Ivo Jadrić.

Agonija rudara iz jame Stranjani i dalje se nastavlja. Oni su odlučni u svojoj borbi, iako im je bilo prijećeno policijom, da ustraju do okončanja i ispunjenja njihovih zahtjeva.
(Mehida Spahić)