Počeli pripremni radovi na Toplani u Zenici

Nakon što je u martu ove godine u kompaniji ArcelorMittal Zenica potpisan ugovor o finansiranju nove Toplane u Zenici, prije nekoliko dana su počeli i pripremni radovi na istoj. Toplana, vrijednosti 53 miliona eura, prema tvrdnjama brojnih stručnjaka,  riješila bi problem grijanja ovog grada, ali i osigurala bolji okoliš i zdravije okruženje.

Gradska uprava kao suvlasnik, prema riječima gradonačelnika Zenice, uključena je u procedure i radove na pripremi gradilišta.

U pitanju je veliki energetski projekat za čiju realizaciju je potreban ogroman broj dozvola. Sretan sam što su sve zeničke firme, na moju preporuku, dobile poslove. Stoga, mi čekamo građevinsku dozvolu koju očekujemo u narednih petnaest do dvadeset dana, a do tada smo zadovoljni činjenicom da su stigli kotlovi i određene instalacije. Prije nekoliko dana smo pripremali gradilište, a pravi kamen temeljac će biti kada bude dostupna građevinska dozvola“ tvrdi Kasumović za portal Zenicainfo.ba.
ArcelorMittal Zenica imat će 50 procenata, Grad Zenica 20, te druga dva partnera, KPA Unicon i FinnFund po 15 posto udjela u Toplani Zenica. Osim što je najveći akcionar, s 50 posto udjela u projektu, ArcelorMittal je ujedno i garant kreditnih sredstava od EBRD-a u iznosu od 41 milion eura, kojima se osigurava potpuna realizacija projekta.

Toplana Zenica će, kako se navodi, proizvoditi po najvišim ekološkim standardima, zadovoljavajući EU norme u vezi sa smanjenjem zagađenja. Njen rad je planiran 2020. godine. (Lamija Pojskić)