Tradicionalna 18. manifestacija “Pekmezijada” na Pepelarima

Tradicionalna 18. manifestacija „Pekmezijada“, u organizaciji Planinarskog društva „Mladost“, održat će se ovog vikenda u planinarskom domu Pepelari.

Ovoj manifestaciji prisustvuju planinarska društva iz našeg, ali i drugih bh. gradova, te se ove godine očekuje nešto više od 70 učesnika, planinara i planinarki.

Pekmezijada počinje sutra i traje oba dana vikenda, a ove godine učesnici prave pekmez od jabuke. Ovakve manifestacije predstavlja radost za planinare i planinarke, koji svoje penzionerske dane provode u prirodi uz druženje.

Međutim, predsjednik Planinarskog društva „Mladost“, Sead Alijagić, za naš portal kaže kako će ovu dugogodišnju i tradicionalnu manifestaciju najvjerovatnije morati prekinuti, a kao razlog tome navodi nedostatak ljudskih, ali prije svega materijalnih sredstava.

„Naše planinarsko društvo čine penzioneri koji, od i onako malih penzija, izdvajaju sredstva kako bi kupili voće za pekmez. Ove godine su članovi našeg društva skupili pare za 300kg jabuka, od čega ćemo dobiti oko 18 kg pekmeza“, dodaje Alijagić. (Ajna Nikontović)