Diplome izdaju fakulteti bez akreditacije, stanje se mora mijenjati

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) upozorili su da postoje visokoškolske ustanove, osnovane od prije pet ili više godina, koje izdaju diplome, a nisu prošle postupak akreditacije u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da nadlženi organi moraju hitno reagirati kako bi bile otklonjene neregularnosti i sankcionisana odstupanja od zakona.

Primarna misija Agencije je, kako ističu, da kroz osiguranje kvaliteta razvija visoko obrazovanje.

“Ne možemo biti zadovoljni aktuelnim stanjem. Podizanje standarda kvaliteta u nastavi, naučno -istraživačkom radu i svim drugim segmenetima visokog obrazovanja, je naš primarni, zajednički cilj kako bi Bosna i Hercegovina postala ravnopravan član Evropskog prostora visokog obrazovanja sa svim pravima i obavezama koje taj prostor znači”, dodaju iz Agencije.

Podsjećaju da su Agenciju nedavno posjetili eksperti Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) kako bi se, dvije godine nakon završene eksterne evaluacije Agencije, uvjerili u napredak koji je postignut u ovoj oblasti. Predmet njihovog ineresovanja bile su aktivnosti na realizaciji preporuka koje je Agencija dobila od komisije eksperata ENQA-e 2017.godine, ali i stanje u visokom obrazovanju u BiH i uloga akreditacije u podizanju kvaliteta obrazovanja.

“Siguran sam da postoje ambicije, kao i dovoljan prostor u kojem svako u svojoj oblasti profesionalnog djelovanja, može unaprijediti svoj rad. U narednom periodu Agencija će i dalje biti posvećena implementaciji preporuka koje je dobila od Komisije eksperata ENQA-e, a sve s ciljem unapređenja svog djelovanja, ali i unapređenja postupanja nadležnih ministarstava i komisija stručnjaka za akreditaciju, koje su, također, zajedno s Agencijom učesnici u postupku akreditacije”, naveo je direktor Agencije Enver Halilović.

Povodom početka akademske 2019./2020. godine, Halilović je uputio čestitke akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, studentima, profesorima, saradnicima i zaposlenicima visokoškolskih ustanova.

“Svjesni neprocjenjive uloge visokog obrazovanja kao glavnog faktora ekonomskog i socijalnog razvoja i prosperiteta društva, vjerujem da ćete posvećenim radom, profesionalnim angažmanom, svako u svom poslu, doprinijeti postizanju dobrih rezultata u kvalitetnom obrazovanju budućih generacija profesionalaca”, istakao je Halilović.
Izvor: Vijesti.ba/Fena